Udslæt

Inden dit hjerte begynder at banke lidt hurtigere, nu da du har opdaget udslæt hos din baby, så læs lige med her. Heldigvis er langt de flest udslæt hos børn nemlig forbigående og uden særlige gener.

Din lille smuksaks hud er super delikat og følsom, og der findes jo et hav af årsager til udviklingen af udslæt. Det er dog naturligvis ikke bare en tilfældig rødmen, men en besked fra kroppen om, at vi skal være opmærksomme. Det er hudens sprog, en reaktion på allergi, infektion eller virussygdom. Det kan være hudens protest mod mad, medicin eller endda bare dagligdagens berøringer.

Fakta om udslæt hos baby

  • Udslæt er ganske almindeligt både hos babyer, børn og voksne.
  • Hudproblemerne kan opstå på grund af hormonforandringer, børnesygdom, infektion, allergi eller ydre påvirkning.
  • Ved forbigående hudforandringer hos baby behøver du ikke gøre andet end at sikre god hudpleje.
  • Ved længerevarende – eller tilbagevendende – udslæt skal du altid kontakte lægen. Det kan være børneeksem eller allergi.

 

Alle babyer får en gang imellem et strejf af røde knopper, afskallende tør hud eller et lille rødt udslæt; dette såvel på kroppen som i ansigtet. Lykkeligvis forsvinder de fleste af sig selv med en god dosis hudpleje og hygiejne. Men nogle af vores kære små er udfordret med mere komplekse hudproblemer, der i særlig grad kræver vores opmærksomhed og kærlighed.

Hvis jeres hududfordringer er mere vedvarende, giver vi gerne et kærligt skub og opfordrer dig til at smutte en tur forbi lægen.

Hudforandringer og lidt udslæt er normalt – hold blot øje med dem

Her er de almindeligste årsager til hudforandringer hos babyer og småbørn:

Forbigående rødt udslæt: Børn kan få udslæt, hvis deres hud bliver tør eller irriteret. Årsagerne hertil er utallige, men prøv at fokusere på;

    • Skiftende vejr (tør luft, sol, vind, kulde/varme)
    • Ny sæbe eller vaskemiddel kan forårsage rødme, især hvis tøjet irriterer huden.
    • Ændringer i badeprodukter som cremer, sæber og shampoo kan også påvirke barnets hud. 
    • Brug kun produkter designet til spædbørn uden skadelige stoffer eller parfumer for at undgå udslæt.
    • Hvis huden er meget tør, kan du hælde lidt uparfumeret babyolie i badevandet eller smøre hudområdet med fed uparfumeret fedtcreme.

Kommer udslættet med feber?

Røde knopper: Nogle babyer får små røde knopper i ansigt, på arme eller ben. Det kan enten være varmeknopper eller hormonknopper. De opstår kort efter fødslen og forsvinder hurtigt igen. Du behøver ikke gøre noget særligt. Varmeknopper opstår, fordi baby simpelthen har det for varmt. Undgå direkte sollys, tætsiddende tøj og tøj af kunststof. Vælg hellere tøj og sengetøj af bomuld/bambus.

Tredagesfeber: en mild virussygdom, der hurtigt giver feber (3-5 dage) og et svagt rødfarvet og småplettet udslæt på kroppen (1-2 dage).

Skarlagensfeber: som regel ses meget høj feber med halsbetændelse og udslæt på kroppen samt på tungen. Det er vigtigt at kontakte din læge, hvis dit barn har feber sammen med udslættet.

Røde hunde: en virussygdom, som starter med feber og dernæst et rødt udslæt/knopper både i ansigt og på kroppen.

Skoldkopper: begynder med let feber og derefter små knopper. Nogle børn er plaget af mange knopper over hele kroppen, mens andre kun får ganske få. Knopperne bliver hurtigt til blærer.

Lussingesyge: en virusinfektion, hvor baby/barn får udslæt på kinderne (deraf navnet) og influenza-lignende symptomer. Feberen varer som regel kun et par dage, og sygdommen går over af sig selv i løbet af nogle uger.

Længerevarende eller tilbagevendende udslæt:

Du skal være opmærksom, hvis babys hud i længere tid er rød, irriteret eller ligefrem danner små blærer. Det kan nemlig være tegn på allergi eller børneeksem.

    • Allergi skal diagnosticeres af lægen, for at du fremover kan undgå de allergifremkaldende stoffer. Allergireaktioner kan også forebygges og lindres medicinsk, men kan også lindres via mere alternative, naturlige veje.
    • Børneeksem er et rødt og kløende udslæt, der ofte begynder i ansigtet. Eksemen breder sig til hals, arme, ben og måske endda til bleområdet.
      Kløen kan blive så stærk, at baby ikke kan falde til ro om natten. Huden kan blive fortykket, fordi baby kradser sig.
      Heldigvis vokser de fleste fra børneeksem, men nogle døjer med problemet hele livet.

Tag en snak din læge, hvis du har mistanke om børneeksem eller allergi hos din baby.