Hormonknopper

Hormonknopper er en af de udfordringer, som rigtig mange forældre oplever tidligt efter fødslen. Det kan godt kan virke lidt skræmmende – for er der nu noget alvorligt galt med den lille guldklump?

Derfor har vi skrevet denne artikel, der lærer dig alt, hvad du har brug for at vide om hormonknopper.

Fakta om hormonknopper

 • Hormonknopper er ufarlige!
 • De klør ikke og gør heller ikke ondt.
 • De forsvinder af sig selv efter nogle uger blot du holder din babys hud ren og velplejet med milde og parfumefrie produkter.
 • Besøg din læge, hvis hvis der er feber eller infektion, eller hvis ikke knopperne forsvinder efter en måneds tid.

 

Sådan holdes babys hud ren >>

Hvad er hormonknopper?

Mange nyfødte får hormonknopper 3-5 dage efter at de er smuttet ud i denne verden. Det er små røde talgknopper, der kan have et hvidt eller gult midtpunkt. Knopperne ses typisk i ansigtet. Men nogle babyer får også knopper på skuldre og øverst på arme og ben. Hormonknopperne er faktisk akne (latinsk betegnelse: Acne Neonatorum).

Hvorfor får min silkebløde baby hormonknopper?

Ja, det er da egentlig også lidt underligt, eftersom hormonknopper faktisk er akne, der normal får os til at tænke på teenage-alderen.

De små, røde knopper er en helt naturlig reaktion på din babys eget hormon, androgen. Fosteret påvirkes af dette hormon i livmoderen, og når det bliver ammet. Hormonerne får babyens talgkirtler til at producere ekstra talg, og de røde knopper opstår, når kirtlerne stopper til.

Den hormonelle påvirkning er særlig stærk omkring moderens menstruation, hvilket kan betyde, at din babys udslæt bliver mere udtalt på dette tidspunkt.

Giver hormonknopper gener?

Det kan se en smule skræmmende ud, når de røde knopper dukker op på din babys hud. Men vær ganske rolig. Disse knopper er slet ikke farlige, gør ikke ondt på jeres lille guldklump, og I behøver ikke bekymre jer om smitte. Hormonknopper smitter nemlig ikke, og de efterlader heller ingen ar, når de forsvinder.

Hvor længe har baby hormonknopper?

Hormonknopperne forsvinder som oftest indenfor ganske kort tid, ca. 5-7 dage. I visse tilfælde kan hormonknopperne over de efterfølgende uger vende tilbage kortvarigt, men da vil de hurtigt forsvinde igen. Det er i øvrigt meget sjældent, at man oplever at en baby får hormonknopper efter de er fyldt 4 måneder.

Hvordan skal hormonknopper behandles?

De skal som udgangspunkt ikke behandles🙂. Du skal bare lade knopperne være, så forsvinder de af sig selv. Nemt, ikke?

Der er dog enkelte ting, der er værd at vide:

  • Vask forsigtigt med lunkent vand og milde produkter.
  • Undgå endelig at skrubbe huden, og lad være med at prøve at fjerne knopperne. Det kan nemlig føre til betændelse i huden, og så er der risiko for, at dit barn får et ar.
  • Undgå også parfumerede produkter. Parfumen kan irritere huden, så udslættet bliver værre.

Hvornår skal lægen se på hormonknopper?

I nogle få tilfælde er det en god idé, at lade lægen se på din baby:

  • Hvis baby får feber eller infektion
  • Hvis aknen ikke forsvinder af sig selv indenfor et par måneder
  • Hvis udslættet er meget voldsomt eller breder sig stadig mere.

I de tilfælde vil lægen sikre sig, at knopperne ikke er et symptom på sygdom. Lægen kan også ordinere et allergivenligt svampemiddel mod kraftigt eller langvarigt udslæt.

 

Vigtig viden hormonknopper

 • Hormonknopper kaldes også Acne Neonatorum. De opstår i den første levetid. Det skyldes hormoner fra mor og barn.
 • Knopperne er ikke farlige. De gør ikke ondt, og de klør heller ikke.
 • Udslættet kræver ikke behandling. Det forsvinder af sig selv efter nogle uger. Du skal bare holde din babys hud ren og velplejet med milde og parfumefrie produkter.
 • Lægen skal tilse din baby, hvis der er feber eller infektion. Få også baby tilset, hvis ikke knopperne forsvinder efter en måneds tid.
 • Der kan opstå andre hudforandringer hos jeres lille skat, men vær ikke bekymrede. Udslættet er næsten altid ufarligt og forsvinder af sig selv. Hvis tvivlen alligevel nager, så spørg gerne din læge.

 

Sådan holdes babys hud ren >>