Rød barnenumse

De fleste forældre har oplevet et lille barn med en rød numse. Det er ikke rart for hverken forældre eller det lille barn, men det er enkelt at forbygge og lindre en rød og irriteret babynumse.

Næsten alle blebørn vil på et tidspunkt få en rød numse. Urin og afføring kombineret med en tætomsluttende ble skaber et surt, fugtigt og varmt miljø, som kan give udslag i en rød og irriteret numse. Bleer kan også indeholde kemikalier fra farvestoffer eller tilsætningsstoffer, der skal blødgøre huden, og de stoffer kan irritere huden yderligere.

Forebyggelse og lindring af rød barnenumse

Til forebyggelse af en rød blenumse gælder der nogle simple råd:

  1. skift bleen regelmæssigt
  2. skift bleen med det samme ved afføring
  3. vask huden forsigtigt med lunkent vand, helst uden sæbe for at undgå at irritere huden yderligere
  4. dup huden tør, så den ikke er våd, når en ny ble kommer på
  5. brug evt. et naturligt hudplejeprodukt på den rene barnenumse
  6. lad barnet ligge eller gå rundt uden ble en gang imellem; luft er rigtig godt for barnenumsen, som ellers hele tiden er omsluttet af en tyk ble

Er numsen blevet rød, så skal du følge de samme råd – bare oftere: skift bleen hyppigere, og lad barnenumsen lufttørre i endnu længere tid. Smør med en barrierecreme (med minimum 70% fedt) nogle gange om dagen. En rød barnenumse er øm, så undgå skumvaskeklude, men brug vat eller stofvaskeklude, som føles mere blødt mod den ømme hud.

Det er generelt en god idé at vælge bleer uden farvestoffer eller anden tilsætning.

Bare en rød barneumse eller infektion

Har barnet sensitiv hud, eller går barnet med en våd ble i lang tid, er der større risiko for en rød numse, eller værre: en svampe- eller bakterieinfektion.

En almindelig rød numse er ret rød, og det kan svie og klø, men barnet er derudover ikke utilpas. Følger du de almindelige råd mod en rød numse, vil den røde numse forsvinde i løbet af et par dage.

Ved en svampeinfektion bliver huden endnu mere rød, og det røde område breder sig, også til hudfolderne. En svampeinfektion vil ikke forsvinde ved almindelige gode råd mod rød numse.

En numse, der er ramt af en bakterieinfektion, vil ofte være knaldrød, varm og hævet, og barnet kan have feber. Hvis der er små sår i bleområdet, eller barnet har haft rød numse længe, så er huden svækket, og der vil kunne udvikle sig en bakterieinfektion.

Hvis der ikke er bedring at spore i løbet af et par dage, eller hvis der kommer blærer eller går hul på huden, så kontakt lægen eller sundhedsplejersken.