Allergi

Allergi er en tilstand, hvor kroppens immunforsvar overreagerer på stoffer, som ikke generer mennesker uden allergi.

Op imod 10% af alle danske børn bliver ramt. Børn med høfeber, børneeksem eller astma er særligt udsatte. Tendensen er ofte arvelig. Men din baby kan også blive ramt som den eneste i familien.

Høfeber, nældefeber, eksem, astma, kløe i munden og mavepine kan alt sammen være allergiske reaktioner.

Børn uden allergi kan opleve lignende symptomer i korte perioder. Derfor kan det være svært for dig som forælder at finde ud af, hvad der er galt.

Billeder af babyer med allergi

INDSÆT BILLEDER

Hvorfor får baby allergi?

Kroppens immunsystem skal forsvare os mod farlige bakterier, vira og parasitter.
Men ved allergi overreagerer immunsystemet på stoffer, som er uskadelige for ikke-allergikere.

Reaktionen fremkaldes oftest af stoffer, som din baby har kontakt med hver dag. Det kan fx være kæledyr, pollen eller husstøvmider. De stoffer, som fremkalder reaktionen, kaldes allergener.

Fødevareallergi rammer op imod syv procent af en årgang.
2-3% af en årgang børn er mælkeallergikere, før de fylder et år. Men mange børn rammes også af allergi overfor fx fisk, æg, gluten, soja, jordnødder eller tilsætningsstoffer.

Det er meget forskelligt, hvor følsomme allergikere er. Nogle tåler en smule af det stof, de er allergiske overfor. Andre reagerer på minimal kontakt med allergenet, og i sjældne tilfælde kan kontakt med allergenet være livsfarlig.

Skal lægen se på baby?

Ja. Lægen vil prøve at finde allergenet, fx via hudprøver eller blodprøver. Det er vigtigt at få en diagnose, så du kan undgå allergener fremover og søge behandling.

Det er ikke altid muligt at undgå allergener helt, hvis fx din baby er allergisk overfor pollen eller husstøvmider. Men medicinsk behandling kan mindske problemet.

Ved fødevare- og parfumeallergi skal du gøre det til en vane at læse varedeklarationen. Særligt allergifremkaldende stoffer er fremhævet med fed skrift.

Fakta om allergi

  • Op imod 10% af en børneårgang bliver ramt. Cirka en fjerdedel af befolkningen lider af en eller flere former for allergi.
  • Det er immunforsvarets reaktion på stoffer, som ikke-allergikere tåler uden problemer. Mellem de almindelige allergener er mælk, æg, gluten, soja, hår fra husdyr og husstøvmider.
  • Allergiske reaktioner kan forebygges ved at undgå allergenerne og ved medicinsk behandling.