Arp

Er din baby ramt af arp, så fortvivl ej. Det er en ganske normal og ufarlig form for skæleksem, som rammer rigtig mange babyer af begge køn i spædbarnsalderen.

Arp, som på latin hedder Seboroisk Dermatitis, forekommer oftest i hovedbunden, men kan også komme til udtryk andre steder på kroppen. Får man arp senere i livet, kaldes det skæleksem, men der er i bund og grund tale om den samme lidelse.

Fakta om arp

 • Opstår typisk hos spædbørn (kaldes børneeksem / skæleksem hvis det kommer senere)
 • Arp er gullige, brunlige og rødlige skæl som oftest er at finde i hovedbunden
 • Arp er ufarligt, smitter ikke og kan behandles
 • Arp kan klø! Husk at lindre dit barns kløe
 • Arp opstår ikke på baggrund af dårlig hygiejne eller anden form for ”svigt”
 • Den helt specifikke grund til arp er endnu ikke helt afdækket

 

Hvor opstår arp typisk?

Arp ligner store, fedtede flager af brunligt, gulligt eller rødligt skæl, og det forekommer – oftest – i hovedbunden. Arp kan dog også i nogle tilfælde forekomme i øjenbrynene, og i meget sjældne tilfælde kan det brede sig til kroppen.

Arp ses oftest hos spædbørn, og går ofte i sig selv ved ca. 4 måneders alderen.

Arp kan forholdsvis let afhjælpes, hvis bare man griber det an på rette måde (se guiden nederst).

Hvorfor får man arp?

Selve udslættet opstår af ophobede døde hudceller og/eller af hudfedt, som huden ikke kan skille sig af med af med, som den ellers normalt vil gøre. Igen er det værd at understrege, at arp er ganske ufarligt, men det er – desværre – til stor gene og frustration for din baby, som oplever kløe og stærk hudirritation i de ramte områder.

Arp fremkommer ikke pga. manglende hygiejne, og smitter i øvrigt ikke. Uden at det kan påvises med 100% sikkerhed, menes årsagen til arp at være den, at babyens talgkirtler kan være blevet generet af nogle specifikke hormoner hos moren.

Derudover kan det forholdsvis let afhjælpes, hvis bare man griber det an på rette måde (se guiden nederst).

Hvilke gener giver arp?

Som udgangspunkt vil man ikke opleve deciderede gener, såsom kløe, ved tilfælde af arp. I enkelte tilfælde kan det dog udvikle sig til at involvere kløe, men dette er undtagelsen frem for reglen. Huden får i de ramte områder ofte en rødlig kulør, som ved eksem og anden hudirritation. Selve skællene er gullige, og nogle gange rødlige eller brunlige.

Det er vigtigt, at du sørger for at fjerne skællene, da de ellers bevirker, at huden ikke kan ånde frit, hvilket i situationer kan forværre generne. Resultaterne vil kunne være at skællene ophober sig til en tyk skorpe, som giver anledning til endnu mere kløe og varme i hudens i forvejen svækkede overflade.

Forebyggelse af arp

Arp kan forebygges ved at øge blodcirkulationen i huden. Dette kan gøres ved at massere hovedbunden med en pænt våd blød vaskeklud, tørt blødt håndklæde eller en fin babyhårbørste – ca. 1 gang om dagen.

 

Afhjælpning af arp

Er uheldet ude og jeres baby har udviklet arp, så kan I hjælpe ved at

 • Smøre arpen med en ren og mild olie eller en 100% fedtcreme.
 • Smør arpen ind, når pusling skal puttes, så det sidder natten over.
 • Næste morgen reddes håret igennem med evt. en tættekam og arpen fjernes forsigtigt.
 • Hovedbunden/håret vaskes med en nænsom shampoo (for at opløse olien).
 • Hvis jeres babys arp klør, så gære hvad I kan for at lindre kløen.