Babyens sarte hud

Den lille babys hud er fin og blød, men også tynd og sart. Barnets sarte hud er udsat, og det er vigtigt helt fra begyndelsen at give barnet den rette hudpleje – og det indebærer ikke brug af en masse hudplejeprodukter.

Den nyfødte babys hud er tynd, og derfor er den ekstra sart. Fordi huden er sart, skal du være forsigtig med, hvilke produkter du bruger på barnets hud i den første tid. Barnets hud er ikke vænnet til og behøver ikke de samme mængder sæbe og shampoo som voksne.

Babyer er ikke beskidte

I de første måneder er det nok bare at vaske dit barn i lunket vand. Babyer bliver ikke rigtig beskidte, men de gylper, og i forbindelse med bleskift vil du nogle gange skulle vaske tis eller afføring væk. Det er stadigvæk nok bare at bruge vand i begyndelsen. Hudplejeprodukter kan irritere huden, og sæbe kan udtørre og forstyrre huden. Først efter nogle måneder, eller når behovet opstår, kan det være nødvendigt at begynde at bruge plejeprodukter.

Fortsat tør hud

Nogle babyer får røde og tørre områder, ofte på kinderne eller arme og ben. Det vil klø, og her vil et fedtholdigt hudplejeprodukt ofte afhjælpe kløen. De røde og tørre områder kan desværre også være et af de første tegn på børneeksem. Oplever du, at din babys hud generelt er tør eller har røde og tørre områder, så tal med din sundhedsplejerske eller læge om det. Tør hud kan have mange årsager, eksempelvis også dehydrering.

Vintervejr

Vejret har indvirkning på dit barns hud. Om vinteren falder luftfugtigheden – kold luft indeholder mindre vand end varm luft – og luften bliver mere tør. Kulden og den kolde blæst virker udtørrende på huden, og vores radiatorer indenfor skaber en tør luft i hjemmet, som medvirker til udtørringen.

Babyerne er jo pakket godt ind og ligger beskyttet i barnevognen, men vintervejr vil ofte give røde og ru kinder. Vurder behovet, og smør evt. med et hudplejeprodukt med en høj fedtprocent uden for meget vand i; et hudplejeprodukt med en høj vandprocent og koldt vejr er ikke en god kombination. Ellers sørg for at smøre produktet på i god tid, inden du går udenfor, så vandet kan nå trænge ind i huden. En lotion vil f.eks. ofte indeholde en væsentlig mængde vand.

Sommer, sol og skygge

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer, som ikke kan kravle eller gå, ikke udsættes for direkte sollys. Skygge, f.eks. en barnevogn eller en parasol, skærmer for solens direkte stråling, men uv-strålingen kommer også fra resten af himlen og kan også reflekteres af sand, vand m.m. Noget af den bedste beskyttelse af mod solen er at give dit barn løstsiddende tøj og en solhat på, bare barnet ikke får det for varmt. Pas ekstra på i tidsrummet kl. 12 – 15, hvor uv-indekset er højest.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et faktaark ”Sol og spædbørn”. Heri beskrives det, hvordan du bedst beskytter dit barn mod solens uv-stråling.

KRAES i hverdagen

KRAES anbefaler, at du kun bruger vand til at bade/vaske dit barn de første tre måneder, og at du først begynder at bruge plejeprodukter ved behov. Når behovet melder sig, så byder KRAES babybade på et alternativ til de gængse sæber, som kan være udtørrende for den sensitive babyhud.

KRAES’s babybad – kolloid havre er naturligt, dermatologisk testet og sæbefrit. Anbefales til en normal/let tør eller kløende babyhud. Vores finske superhavre renser den sensitive hud via naturlige saponiner (sæbeurt), opretholder balance i hudbarrieren samt lindrer kløe og rødme.

KRAES’s babybad – havre & kokos er naturligt, dermatologisk testet og sæbefrit. Specifikt udviklet til lindring af kløende, tør og/eller sensitiv babyhud. Udover havren, som er rensende og med til at opretholde balance i hudbarrieren, så tilføjes kokos for ekstra fugt, så huden genvinder sin elasticitet. Samtidig giver den milde og naturlige duft fra kokos en afslappende badeoplevelse.