Kom dit barns eksem til livs

Hos KRAES kender vi om nogen betydningen af at tænke holistisk når nældefeber og børneeksem rammer. Den korrekte pleje og lindring af huden er vigtig, men hvis man sætter ind på flere fronter, så har man en god mulighed for at komme eksemen og allergien helt til livs. Vi har bedt sundhedsplejerske og indehaver af æblebørn.dk Anette Straadt om at fortælle lidt om vigtigheden af eksempelvis kost i kampen mod allergien.

Anette skriver :
Virkelig mange familier oplever at deres barn får eksem. Det klør og svier og huden rødmer og sprækker.
Som sundhedsplejerske har jeg mødt en masse af disse børn og familier og jeg har mærket deres frustrationer over at deres barns hud fortæller dem, at noget er galt. Det har været medvirkende til, at jeg har dykket ned i, hvordan barnets krop og biologi og vores livsstil kan være årsagen til de problemer, der opstår hos mange børnefamilier i dag.

Hvad er det så, der er galt i kroppen, når barnet får eksem? Og hvad kan I gøre?

Når huden reagerer med eksem, så er det immunforsvaret, der overreagerer. Immunforsvaret sætter gang i en proces med rødme, kløe i huden med mere.
70-80 % af immunforsvaret sidder i fordøjelsen. Derfor er det altså afgørende for at slippe af med eksem, at barnets fordøjelse er helt i balance.
Det handler ikke mindst om den bakterie-samling, der findes i barnets tyktarm. Rigtigt mange både børn og voksne har ikke en optimal sammensætning af mikroorganismer i fordøjelsen, og det påvirker immunforsvaret negativt. Det er ikke nok at barnet kommer af med afføring med faste mellemrum. Der kan sagtens være en ubalance i fordøjelsen alligevel. Fordøjelsen kan optimeres med et tilskud af gavnlige mælkesyrebakterier (også kaldet probiotika) samt kost, der hjælper en god bakteriebalance på vej.

Derudover kan kroppen mangle de vitaminer, mineraler og ikke mindst fedtsyrer, som er nødvendige for, at huden kan fungerer optimalt. Huden er konstant på arbejde og bliver belastet udefra og skal også udskille affaldsstoffer inde fra kroppen. Den skal være super sund og stærk for at kunne klare alt det. Vores kost og livsstil giver ikke altid de bedste betingelser. Der kan derfor være brug for at optimere kosten og eventuelt give nogle tilskud.

Det er selvfølgelig også væsentlig ikke at belaste kroppen og fordøjelsen unødigt med tilsætningsstoffer, farvestoffer, konserveringsmidler med mere. Det er vigtigt at spise så ren en kost som muligt. Spis så lidt muligt sukker, hvidt brød og lignende, da et svingende blodsukker også er med til at belaste fordøjelsen og kan give øget et inflammations-niveau i kroppen.

Det kan være gavnlig og relevant at hjælpe huden med smøring og pleje udefra også. Vælg altid helt rene produkter, da huden “spiser” det hele. Vælg også gerne produkter, som både plejer og beskytter.

Jeg ønsker rigtig god bedring med dit barns eksem.

Anette Straadt
Sundhedsplejerske
Æblebørn.dk