KRAES-GUIDE TIL DIT SPÆDBARNS SENSITIVE HUD

Er I nybagte forældre til et skønt, lille vidunder – og er I måske lidt overvældet af alle det nye I skal forholde jer til? Så læs med her i vores lille guide, hvor vi dykker ned i de små størrelsers hudpleje den første tid❤️.

Pleje af den nyfødtes følsomme hud?

Når jeres dejlige baby kommer ud af mors trygge, varme mave, så kræver babyhuden som udgangspunkt ikke særlig pleje i den første tid. Det gør den ikke, da den indeholder særligt mange talgkirtler, som holder den fugtig og smidig uden hjælp. Dog er der alligevel et par råd, som vi gerne vil dele med jer nybagte forældre. Den specielle pusletid er med til at skabe et helt unikt bånd – så nyd øjenkontakten, berøringerne og smilene mellem jer og jeres nyeste “vigtigste liv i verden”.

Babyhuden, så fløjlsblød og skrøbelig

Når jeres baby kommer ud i verden, så er huden ikke færdigdannet. Det gør den naturligvis ekstra skrøbelig. Først efter 6-10 dage bliver den mere modstandsdygtig.

Hvis I opdager fosterfedt i hudfolderne, så smør det blot ud med en finger. Efter en uges tid kan babyhuden begynder at skalle lidt, hvilket er helt normalt.

Babyvask i den første uge

Først og fremmest skal I sørge for at jeres baby aldrig bliver kold under pusletiden. Vi anbefaler at man etagevasker med lunt vand og bruger bløde vaskeklude. Husk at vaske bag ørerne, halsfolder, armhuler, hænder og lyske (der gemmer sig altid lidt gylp og andre sjove sager). Tør godt efter med et blødt håndklæde, således at der ikke dannes fugt i hudfolderne (ellers kan der opstå røde/irritation).

I et afslappende babybad et par gange om ugen

Efter den første uge anbefaler vi at bade jeres baby et par gange om ugen i karbad. Brug albuevarmt vand (37grader) og lad badeoplevelsen vare 5-10 minutter. Husk at vaske ansigt af for evt. gylp, og bleområdet af for urin/afføring inden I putter puslingen i babybadekarret.

I de første 3 måneder skal I ikke bruge andet end vand (medmindre at lægen har adviseret andet), da overfladeaktiver/sæber kan udtørre babyhuden.

Husk at sørge for at jeres baby ikke bliver kold, når det kommer op af badet – vær parat med håndklædet:o)

Bleer

 • Vi anbefaler, at I bruger bleer, som ikke er tilsat fx lotion eller parfume. Det giver lidt sig selv at babyer ikke har brug for det, og at det kan være mere skadeligt end gavnligt.
 • Se evt. efter bleer, der er Astma & Allergi-mærket.
 • Skift ble, når der ses urin/afføring i den, så der ikke dannes bleudslæt.

Hvad er bleudslæt?

Forældres mareridt! Når babynumsen bliver rød og irriteret, så er der tale om en hudirritation fra kontakt med urin og afførring. Det er her, at babyhuden får brug for ekstra pleje.

 • I kan bruge en naturlig 100% fedtcreme/balm, som skal påføres, når bleområdet er rent.
 • Vælg produkter uden parfume/æteriskeolier, konservering eller andre tilsætningsstoffer. Hos KRAES har vi en super balm til formålet; KRAES baby balm.
 • Er numsen blevet helt hudløs, så prøv kogtvandsklude.
 • Husk altid at kontakte lægen, hvis numsen bliver meget irriteret eller du ser symptomer på eksem.

Vores bedste råd til at forebygge bleudslæt:

 • Tag bleen af, så numsen kan få lidt luft. Lad gerne jeres baby rulle/kravle rundt uden ble – hvilken befrielse!
 • Ved hver bleskift, så vask huden forsigtigt med rent, lunkent vand. Dup den tør med et blødt håndklæde.
 • Brug enten lidt pudder* eller 100% fedtcreme/balm**
 • Skift ble ofte, eller når I ser urin/afføring i den
 • Undgå produkter med parfume /æteriskeolier og konservering, som kan forværre hudirritationen.

*KRAES naturpudder afhjælper fugt og friktion i bleområdet eller de dejlige hudfolder

**KRAES baby balm, en 100% fedtcreme, tilsat aktiv havre, hvilken hjælper til at opretholde en sund hudbarriere og reducere rødme/kløe.

Hold den navlestump ren og tør

Navlestumpen falder normalt af efter en lille uges tid – den falder simpelthen af, når den er ‘klar’ til det – og ja, det er også normalt at den kan lugte! I skal blot sørge for at holde den ren og tør (vaskes med vand og tørres godt med et blødt håndklæde). Skulle den blive rød, så kontakt lægen for råd.

Forebygge/afhjælpe arp

Mange babyer udvikler arp i de første levemåneder, det er ufarligt og ganske normalt. Arp er en overproduktion af fedt og døde hudceller, som oftest ses i hovedbunden, men kan også forekomme i øjenbrynene.

Arp kan forebygges; ved at øge blodcirkulationen i huden. Dette kan gøres ved at massere hovedbunden med en pænt våd blød vaskeklud, tørt blødt håndklæde eller en fin babyhårbørste – ca. 1 gang om dagen.

Arp kan afhjælpes; har jeres baby udviklet arp, så kan I prøve at smøre med en ren og mild olie eller en 100% fedtcreme.

 • Smør arpen ind, når pusling skal puttes, så det sidder natten over.
 • Næste morgen reddes håret igennem med evt. en tættekam og arpen fjernes forsigtigt.
 • Hovedbunden/håret vaskes med en nænsom shampoo (for at opløse olien).
 • Husk at olien/fedtcremen kan smitte af på pudebetræk/lagen, så læg et håndklæde som beskyttelse.

Udvikler jeres baby tør hud?

Helt rolig – det er ganske normalt at se tør hud en uges tid efter fødslen.

Dog kan I afhjælpe tørheden ved at;

 • smøre et tyndt lag vegetabilsk olie* på de tørre områder, hvis huden altså er så tør, at I vurderer det nødvendigt
 • brug altid produkter af vegetabilsk oprindelse og uden konservering, parfume/æteriskeolier eller andre tilsætningsstoffer
 • udvikler den tørre hud sig til en større hudirritation, så kontakt lægen

*KRAES pleje & massage er ideel til formålet – helt naturlig, fugtgivende og blødgørende. Kan også bruges til en lækker babymassage, der vil få enhver baby ned i gear og klar til drømmeland.